SOIL WATER TENSIONS AND POTASSIUM FERTILIZATION IN CHERRY TOMATO CULTIVATION

Autores

DOI:

https://doi.org/10.15809/irriga.2022v27n2p419-439

Resumo

SOIL WATER TENSIONS AND POTASSIUM FERTILIZATION IN CHERRY TOMATO CULTIVATION

 

 

ADRIANO BICIONI PACHECO1; TONNY JOSÉ ARAÚJO DA SILVA1; EDNA MARIA BONFIM-SILVA1; ANA PAULA ALVES BARRETO DAMASCENO1; MARCIO KOETZ1; THIAGO FRANCO DUARTE1

 

1Institute of Agricultural Sciences and Technology, Federal University of Rondonopolis, Students' Avenue, n. 5055, University Town District, CEP: 78736-900, Rondonopolis, MT, Brazil. E-mails: ad.pacheco@hotmail.com; tonnyjasilva@hotmail.com; embonfim@hotmail.com; pauladamasceno1@yahoo.com.br; marciokoetz@yahoo.com.br; thiagof.duarte@hotmail.com

 

 

1 ABSTRACT

 

The aimed to evaluate the accumulated water consumption, growth characteristics, chlorophyll index, soil pH and the productive characteristics of cherry tomatoes cultivated in pots under soil water tensions and potassium doses in a protected environment. The experiment was carried out in a greenhouse in pots of 12 dm3 soil, in a dystrophic Oxisol. The experimental design was in randomized blocks in a 52 fractioned factorial arrangement, with five water availabilities in the soil (4, 14, 24, 34 and 44 kPa) and five potassium doses (0, 125, 250, 375 and 500 mg dm-3) with four blocks. The accumulated water consumption indicates that the greatest water restrictions growing and development were for soil water tensions of 44 and 34 kPa. The soil water tension in the around 22 kPa provided greater growth in the flowering stage. The potassium fertilization in the dose of 500 mg dm-1 were observed the largest masses of roots, leaves and stems. The highest dry mass of cherry tomato fruits occurs in the soil water tension of 28 kPa and in the potassium dose of 284 mg dm-3. Deficiency and excess potassium in the soil reduced fruit production, as well as the deficit and excess water in the soil.

 

Keywords: Diviner 2000, Lycopersicon esculentum Mill, oxisol, protected environment, soil water.

 

 

 

PACHECO, A. B.; SILVA, T. J. A.; BONFIM-SILVA, E. M.; DAMASCENO, A. P. A. B.; KOETZ, M.; DUARTE, T. F.

TENSÕES DE ÁGUA NO SOLO E ADUBAÇÃO POTÁSSICA NO CULTIVO DE TOMATE DE CEREJA

 

 

2 RESUMO

 

Objetivou-se avaliar o consumo de água acumulado, características de crescimento, índice de clorofila, pH do solo e características produtivas do tomate cereja cultivado em vasos sob tensões de água e doses de potássio em ambiente protegido. O experimento foi conduzido em casa de vegetação em vasos de 12 dm3 com Latossolo Vermelho. O delineamento experimental foi em blocos casualizados em esquema fatorial 52 fracionado, com cinco disponibilidades hídricas (4, 14, 24, 34 e 44 kPa) e cinco doses de potássio (0, 125, 250, 375 e 500 mg dm-3), com quatro repetições. O consumo de água acumulado apontou maiores restrições de crescimento e desenvolvimento nas tensões de água no solo de 44 e 34 kPa. A tensão de água no solo próximo de 22 kPa proporcionou maior crescimento na fase de floração. Na dose de potássio de 500 mg dm-1 foram observadas as maiores massas secas de raízes, folhas e caule. A maior massa seca dos frutos ocorreu na tensão de água no solo de 28 kPa e na adubação potássica de 284 mg dm-3. A deficiência e o excesso de potássio no solo reduziram a produção de frutos, assim como o déficit e o excesso de água no solo.

 

Palavras-chave: Diviner 2000, Lycopersicon Esculentum Mill, Latossolo Vermelho, ambiente protegido, água no solo.

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Publicado

2022-06-29

Como Citar

PACHECO, A. B.; SILVA, T. J. A. D. .; BONFIM-SILVA, E. M.; DAMASCENO, A. P. A. B. .; KOETZ, M.; DUARTE, T. F. . SOIL WATER TENSIONS AND POTASSIUM FERTILIZATION IN CHERRY TOMATO CULTIVATION. IRRIGA, [S. l.], v. 27, n. 2, p. 419–439, 2022. DOI: 10.15809/irriga.2022v27n2p419-439. Disponível em: https://energia.fca.unesp.br/index.php/irriga/article/view/4579. Acesso em: 28 abr. 2024.